naroči si RSS novice RSS Novice Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj

2010
11
APR
STEKLINA


Spoštovani!

Z IVZ RS smo dobili dopis, da so jih preko mednarodnih sistemov obveščanja obvestili, da so tudi v severni Italiji, ki je bila že stekline prosta, v prvih mesecih letos pri več divjih in tudi domačih živalih potrdili steklino.

V Sloveniji se je steklina v letih 1979-1980 razširila iz sosednje Avstrije po Koroški in Gorenjski in odtod po vsem ozemlju Slovenije. Cepljenje lisic je pomembna oblika zaščite pred steklino, izvaja se spomladi v mesecu maju in jeseni v oktobru ali novembru. Število divjih steklih živali se je na cepljenih območjih zelo zmanjšalo. Cepljenje proti steklini je v Sloveniji obvezno za vse pse, starejše od treh mesecev.

V prvih mesecih letošnjega leta je bilo povečano pojavljanje steklih divjih živali, predvsem na mejnem območju s Hrvaško, kjer cepljenja lisic ne izvajajo. V februarju letos smo v Sloveniji zabeležili primer stekline tudi pri psu.

Ob tej priliki bi vas radi spomnili, da se vsak ugriz divjih in domačih sesalcev in tudi stik z vabami s cepivom proti steklini, smatra kot možna izpostavitev okužbi s steklino. Poškodovanega je potrebno nujno napotiti v antirabično ambulanto.

Lepo vas pozdravljam.
Andreja Krt Lah, dr. med.,
Zavod za zdravstveno varstvo Kranj
04 2017 160
 

uredil : Anica Hladnik
Datum objave : Nedelja, 11 April 2010 11:01

STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA STEKLINA

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

Skupine novic

Splošno (156)

RSS Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj


ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije