naroči si RSS novice RSS Novice Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj

2011
3
JUN
Izbruh HUS-a


Od začetka maja 2011 spremljamo v Nemčiji in še nekaterih državah največji doslej opisan izbruh hemolitično uremičnega sindroma (HUS) in krvave driske z Shiga toxin-producirajočo Escherichia coli (STEC). Doslej je bilo iz držav članic EU prijavljenih 499 primerov HUS-a, od tega 470 primerov iz Nemčije. Čeprav se HUS, ki ga povzroči okužba s STEC, ponavadi pojavi pri otrocih mlajših od 5 let, je v tem izbruhu večina obolelih odraslih, od tega več kot dve tretjini žensk. Deset oseb s HUS- om je umrlo.
Laboratorijski rezultati kažejo, da je povzročitelj okužb STEC seroskupine O104: H4 (Stx2-positve, EAE-negativne, HLY negativne, ESBL, AAT, aggR, AAP).
Izvor okužbe se preiskuje, najbolj verjeten vir je kontaminirana hrana. Trenutno ne kaže , da bi bil vir okužbe sveže mleko ali meso.
Prosimo, da pri bolnikih s krvavo drisko, ki imajo v anamnezi bivanje ali potovanje v Nemčiji, opravite mikrobiološko diagnostiko v pristojnem mikrobiološkem laboratoriju in obvestite telefonsko tudi epidemiologa na ZZV Kranj na št. 04 2017 160 ali GSM 051 663 348.
Lep pozdrav.
Andreja Krt Lah
Nataša Selan

uredil : Anica Hladnik
Datum objave : Petek, 3 Junij 2011 11:50

Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a Izbruh HUS-a

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

Skupine novic

Splošno (156)

RSS Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj


ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije