naroči si RSS novice RSS Novice Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj

2011
8
NOV
Preprečevanje pljučnic pri starejših
Spoštovani!

Pri starejši populaciji smo identificirali pljučnice kot javno-zdravstveni problem. Zaradi slabše  obrambne sposobnosti organizma in spremljajočih kroničnih bolezni, pri starejših pogosteje pride do pljučnice z zapleti, kar je pogosto vzrok za sprejem v bolnišnico. Po statističnih  podatkih je  60 - 70 % obolelih s pljučnico zdravljenih v bolnišnici, starejših od 65 let, umrljivost bolnikov s pljučnico nad 65 let je 10 - 30%. Pljučnica pomembno zmanjša kvaliteto življenja in samostojnost starejših.

Zato smo se odločili za projekt Preprečevanje pljučnic pri starejših - »Pravočasno poskrbim, da za pljučnico ne zbolim«. V okviru projekta želimo ozavestiti starejše o preventivnih ukrepih s katerimi si zmanjšajo možnost, da zbolijo zaradi pljučnice.

Eden izmed pomembnih preventivnih dejavnikov je pravilna higiena kašlja in dosledno umivanje rok.

Pljučnica se pogosto zlasti pri starejših in kroničnih bolnikih pojavi kot zaplet gripe. Pri starejših osebah se v času, ko krožijo virusi gripe,  zelo poveča število sprejemov v bolnišnico in poviša umrljivost.  Zato vsem  starejšim  zelo  priporočamo vsako leto cepljenje proti sezonski gripi.  Cepljenje pa priporočamo tudi vsem osebam, ki imajo stik z njimi, tako svojcem kot tudi zdravstvenim delavcem.

Okužbe, ki jih povzroča pneumokok, so velik zdravstveni problem po vsem svetu.  Pnevmokoki so vodilni povzročitelji 70% izven bolnišnično pridobljenih pljučnic, 50% vnetij srednjega ušesa, lahko pa povzročijo tudi gnojni meningitis in sepse.  Najbolj pnevmokokne okužbe ogrožajo otroke od 6 mesecev do 4 let in starejše od 65 let. Pnevmokoki postajajo  vse bolj odporni na antibiotike. Tveganje za pnevmokokne okužbe z zapleti lahko znižamo s cepljenjem.

V nekaterih razvitih državah so že blizu cilja, da naj bi bilo 75% starejših cepljenih proti gripi in pnevmokoknim okužbam. V SLO se ocenjuje, da se je v zadnjih letih cepilo proti gripi v povprečju nekaj čez 20% starejših od 65 let,  odstotek precepljenosti proti pnevmokoknim okužbam pa je še dosti nižji (med 5 in 10%).

V okviru projekta, ki ga delno sofinancira ZZZS  smo pripravili predavanja in delavnice ter plakat v prilogi. Plakati v tiskani obliki so na voljo v ZZV Kranj, lahko vam jih tudi pošljemo.  Naš cilj pa je, da jih posredujemo na čim več mest, kjer se gibljejo in družijo starejši.

V upanju, da bodo vaši pacienti v letošnjem letu čim manj obolevali zaradi pljučnic, vas lepo pozdravljam.

Andreja Krt Lah, dr. med.,


V OKVIRU PROJEKTA SMO PRIPRAVILI TUDI PLAKAT, KI SI GA OGLEDATE TUKAJ

 

uredil : Robert
Datum objave : Torek, 8 November 2011 10:43

Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših Preprečevanje pljučnic pri starejših

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

Skupine novic

Splošno (156)

RSS Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj


ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije