naroči si RSS novice RSS Novice Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj

2009
24
FEB
Navodila za izvedbo testov


Navodila za izvedbo testov
 
Za boljše razumevanje in večjo točnost rezultatov vam posredujemo nekaj osnovnih informacij in vas prosimo, da navodila upoštevate.
 
Odvzem krvi
Za odvzem krvi je priporočljivo, da ste tešči. Nujno morate biti tešč za biokemične preiskave. Biti tešč pomeni:
- da vsaj 8 ur pred odvzemom krvi ne zaužijete nobene hrane
- za določitev maščob 12 ur pred odvzemom ne smete zaužiti nobene mastne hrane
- 8 ur pred odvzemom lahko pijete le navadno vodo v običajnih količinah, torej brez jutranje kave ali čaja ter brez žvečilnega gumija.
 
Če je mogoče, se nekaj ur pred odvzemom krvi izogibajte večjim telesnim in umskim naporom. Pred odvzemom priporočamo 15 minut mirovanja.
Po odvzemu priporočamo, da sterilni tampon močno pritiskate na vbodno mesto dokler se krvavitev popolnoma ne ustavi (5 min), saj s tem preprečite izliv krvi v podkožje.
 
Odvzem urina
Pomembno je, da je urinski vzorec oddan pravilno. Oddati je potrebno srednji curek urina, saj se s tem prepreči kontaminacija urinskega vzorca. Najprej nekaj urina zavržete v stranišče, nato urin prestrežete v kozarček za urin (vsaj 20 ml urina). Preostali urin zavržete v stranišče.
 
V primeru, da ste urin zbrali doma, ga do oddaje v laboratoriju hranite v hladilniku na 4-8oC. Urinski vzorec morate dostaviti v laboratorij najkasneje v 4 urah. Lonček za oddajo urina dobite v laboratoriju.
 
Za preiskavo "Urikult" (ugotavljanje prisotnosti bakterij v urinu), boste pri sprejemnem okencu prejeli sterilni urinski lonček in navodila za sterilno oddajo srednjega curka urina.
 
Odvzem blata
Posodico z žličko dobite v laboratoriju pri sprejemnem okencu. Vzorec blata, ki naj ne bo večji od zrna graha, poberete z žličko in posodico dobro zaprete. Vzorec, ki ga prinesete, naj ne bo star več kot 1 dan. Vzorec do oddaje v laboratoriju hranite v hladilniku na 4-8oC.
 
 
Navodila za izvedbo Oralnega glukoznega tolerančnega testa (OGTT)
 
75-gramski oralni glukozni tolerančni test
Teden dni pred naročeno preiskavo uživajte običajno mešano hrano (tudi sladkor in sladko hrano). Nekaj dni pred testom mora biti zdravstveno stanje stabilno (brez stresnih in vročinskih stanj). Izogibajte se večjim telesnim naporom. Tri dni pred testom morate prenehati z jemanjem zdravil, ki motijo toleranco na glukozo (o tem se posvetujte z izbranim zdravnikom).
Dan pred preiskavo, po 20. uri ne smete več jesti in piti, razen čiste vode. Na dan preiskave pridete v laboratorij tešč, priporoča se med 7. in 9. uro zjutraj.
 
Izvedba testa
Pred izvedbo testa se morate umiriti in nekoliko posedeti. Iz vene vzamemo kri za določitev glukoze. Po prvem odvzemu morate počakati na rezultat analize glukoze. Če je koncentracije glukoze 7 mmol/L ali več, se test prekine. Če je koncentracija glukoze pod 7 mmol/L, popijete 75g glukoze raztopljene v 500 ml vode. Dve uri po zaužitju glukoze vam ponovno odvzamemo kri iz vene za določitev glukoze. Med testom ne smete uživati nobene hrane in pijače, prav tako ni dovoljeno kajenje. Priporoča se mirovanje.
 

Navodila za izvedbo Oralnega glukoznega tolerančnega testa (OGTT) pri nosečnicah


75-gramski oralni glukozni tolerančni test za nosečnice
Nosečnostna sladkorna bolezen predstavlja večje tveganje za razne zaplete v nosečnosti in ob porodu. Za lažje in hitrejše odkrivanje nosečniške sladkorne bolezni, nosečnice med 24. in 28. tednom nosečnosti napotimo na presejalno testiranje z diagnostičnim obremenilnim testom z glukozo (OGTT).
Za pravilen rezultat in postavitev diagnoze je ključnega pomena pravilna izvedba testa, zato vas prosimo, da se držite spodaj napisanih navodil.
Zaradi lažje organizacije dela se morate za izvedbo testa predhodno naročiti v Laboratoriju ZD Škofja Loka. Naročite se lahko vsak dan po 11. uri, na tel. štev. 04 502 00 20. Priporočljivi čas za izvedbo testa je med 7. in 9. uro zjutraj.
Navodila za izvedbo 75g OGTT:
 Vsaj tri dni pred testom morate imeti normalno prehrano in biti običajno telesno aktivni.
 Pred testom morate biti 8 ur tešči.
 Ob dogovorjeni uri se z zdravstveno kartico zglasite v laboratoriju na sprejemnem okencu.
 Vzamemo prvi vzorec venske krvi in določimo koncentracijo glukoze (približno 30 – 45 minut počakate na izvid).
 Če je vrednost glukoze večja ali enaka 5,1 mmol/L, testa ne izvedemo.
 Če je vrednost glukoze nižja od 5,1 mmol/L, s testom nadaljujemo.
 V 5 minutah po požirkih popijete pripravljeno raztopino (75g glukoze raztopljene v 250 – 300 mL vode).
 Vzorce venske krvi ponovno vzamemo po eni in po dveh urah od zaužitja raztopine.
 Med testom ne smete uživati nobene hrane in pijače, ne smete kaditi. Priporoča se mirovanje.

uredil : Anica Hladnik
Datum objave : Torek, 24 Februar 2009 14:07

Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov Navodila za izvedbo testov

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

Skupine novic

Splošno (156)

RSS Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj


ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije