naroči si RSS novice RSS Novice Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj

2009
26
NOV
CEPLJENJE proti pandemski gripi


Najučinkovitejši ukrep pred okužbo z gripo je cepljenje. Ker bodo v prihajajoči sezoni krožili pandemske gripe kot tudi virusi običajne sezonske gripe, se svetuje cepljenje tako proti običajni sezonski kot tudi proti pandemski gripi, ki se lahko opravi istočasno.

V zadnjih tednih intenzivno narašča število gripi podobnih obolenj in se naglo povečuje tudi število potrjenih primerov pandemske gripe. Virus pandemske gripe je bil laboratorijsko potrjen na območju vseh upravnih enot na Gorenjskem, dnevno dobivamo podatke o vedno novih potrjenih primerih. V bolnišnice so bili sprejeti posamezni bolniki s potrjeno novo gripo. Predvidevamo, da bo v prihodnjih tednih obolelo še več oseb. V enem od socialno varstvenih zavodov na Gorenjskem je za novo gripo zbolelo 19 od 130 zaposlenih in 30 od 174 varovancev, dva varovanca sta hospitalizirana.

Ocenjujemo, da se je doslej proti pandemski gripi cepilo premalo Gorenjcev in vsem priporočamo čimprejšnje cepljenje proti pandemski gripi, ki je najučinkovitejša zaščita pred okužbo. V Sloveniji je na voljo cepivo Pandemrix. Cepivo je varno. Resni stranski učinki so zelo redki. Po podatkih Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke pri Ministrstvu za zdravje se je do začetka novembra cepilo 1,5 do 2 miljona prebivalcev v Evropski uniji. Do 7.11. 2009, ko so podatke predstavili, ni bilo niti enega poročila o resnejših stranskih učinkih.

V prvih treh tednih novembra je bilo na Gorenjskem cepljenih proti pandemski gripi 2.884 odraslih in otrok nad 9 let ter 79 otrok do 9 let. Zaenkrat o resnejših stranskih učinkih nismo bili obveščeni, nekateri cepljeni so navajali povišano telesno temperaturo in lokalno reakcijo v smislu rdečine, bolečine in otekline.

Cepljenje je zlasti priporočljivo za vse kronične bolnike. Ker pandemska gripa poteka pri nosečnicah v težji obliki kot pri nenosečih ženskah in je v višjem deležu smrtna, ginekološka stroka svetuje cepljenje proti pandemski gripi vsem nosečnicam, ne glede na trajanje nosečnosti. Dojenje ni ovira za cepljenje. Cepljenje proti pandemski gripi svetuje pediatrična stroka tudi pri vseh otrocih starejših od 6 mesecev, razen pri tistih, kjer zdravnik specialist pediater izjemoma presodi, da cepljenje ni indicirano. Še zlasti je cepljenje priporočljivo za otroke s kroničnimi boleznimi in otroke z oslabljenim imunskim sistemom zaradi bolezni ali zdravljenja z zdravili.
Cepljenje odsvetujemo le osebam z znano težjo alergično reakcijo na sestavine cepiva. Ob akutni vročinski bolezni cepljenje odložimo.

Proti pandemski gripi se je na Gorenjskem možno cepiti v naslednjih zdravstvenih ustanovah:
1. Zdravstveni dom Jesenice, Cesta maršala Tita 78, Jesenice:
Cepljenje poteka v Ambulanti za medicino dela od ponedeljka do petka od 12.00-13.00. Naročanje ni potrebno.
2. Zdravstveni dom Radovljica, Kopališka cesta 5, Radovljica:
Cepljenje poteka v ambulanti dr. Žubra. Predhodno se je potrebno naročiti po telefonu? 04 5370 300 ali 04 5370323.
3. Zdravstveni dom Škofja Loka, Stara cesta 10, Škofja Loka:
Cepljenje poteka v dispanzerju za Medicino dela v prostoru za fiziologijo. Predhodno se je potrebno naročiti po telefonu 04 5020 065 od 7.00-10.00.
4. Zdravstveni dom Kranj, Gosposvetska 10, Kranj:
Cepljenje poteka v Ambulanti dr. Dušana Bavdka. Predhodno se je potrebno naročiti po telefonu 04? 2082 126.
5. Zdravstveni dom Tržič, Blejska cesta 10, Tržič . Od 30.11.2009 bo cepljenje možno tudi v Tržiču.
6. Zdravstveni dom Bled, Mladinska c. 1. , Bled

7. Zavod za zdravstveno varstvo Kranj
Cepljenje poteka v ambulanti Zavoda od ponedeljka do petka od 8.-17.ure in v soboto od 7.-14.ure. Naročanje ni potrebno.

Cepljenje je prostovoljno, ob cepljenju je potrebno plačati 7 EUR.

V primeru, da zbolite, ostanite doma in se po potrebi posvetujete s svojim lečečim zdravnikom po telefonu, še posebej , če imate kronično bolezen.

Slabo počutje, zmerno povišana telesna temperatura (do 38), nahod in kašelj sami po sebi niso vzrok za zdravniško pomoč.

Terapija pri prehladih in tudi gripi je simptomatska: pri temperaturi nad 38,5 stopinj Celzija, vzemite zdravilo proti povišani telesni temperaturi - (na bazi paracetamola, otroci ne smejo jemati ob virozah aspirina zaradi nevarnosti Reyevega sindroma), uživati je potrebno dovolj tekočine. Oboleli naj ostane izoliran od drugih družinskih članov v svoji sobi, če pa gre iz sobe naj si nadene masko.

Nikakor ni umestno, da oboleli, ki sumijo, da imajo pandemsko gripo brez najave in maske pridejo v čakalnico lečečega zdravnika, kjer bi lahko okužili še vse preostale zdrave čakajoče. Potreben je predhoden telefonski posvet.

Zdravniško pomoč pa je potrebno poiskati takoj v primeru dušenja, hitrega in nerednega dihanja, piskanja, hudih bolečin v prsih, pri modrikastem obarvanju ustnic, hudih lokaliziranih bolečinah, močnem glavobolu, neprekinjenem bruhanju, motnjah zavesti, zmedenosti, zaspanosti, ob znakih izsušitve, ob manj pogostem uriniranju in temnem urinu, ali pa ob znakih poslabšanja osnovne kronične bolezni.

Več informacij o pandemski gripi je na spletni strani: http://www.ustavimo-gripo.si/

Celotna objavljena informacija v word obliki.
Nacionalna priporočila za cepljenje proti pandemski gripi

Dr. Irena Grmek Košnik, dr. med., spec.klin. mikrobiol., spec. javnega zdravja.
Andreja Krt Lah, dr. med., spec. javnega zdravja,
V imenu koordinacijske skupine za pandemije gripe za Gorenjsko

uredil : Milena Medja
Datum objave : Četrtek, 26 November 2009 15:39

CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi CEPLJENJE proti pandemski gripi

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

Skupine novic

Splošno (156)

RSS Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj


ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije