NAŠE DEJAVNOSTI

OTROŠKI IN ŠOLSKI DISPANZER


V času odsotnosti otrokovega izbranega pediatra se lahko naročite v ambulanto, ki dela po razporedu. Vsakodnevni razpored dela pediatrov je objavljen tudi na odzivniku otroškega dispanzerja tel.št. 04 5868 123. Kadar je otroški in šolski dispanzer v popoldanskem času zaprt, se v nujnih primerih zglasite v ambulanto urgentnega centra SBJ.

URNIK in KONTAKT ZDRAVNIKOV
KRAJNIK Franci, dr.med. specialist pediater
KOROŠEC NOČ Zala, dr.med. speialist pediater
LEDINA Teodora, dr.med. specialist pediater

NAROČANJE
naročite se pri medicinski sestri otrokovega izbranega zdravnika
dopoldan 7:30 - 12:00 in popoldan 13:00 - 17:00
dr. Krajnik tel. št. 04 5868 105
dr. Korošec Noč 04 5868 111
dr. Ledina 04 5868 104
e-pošta medicinske sestre izbranega pediatra, odgovor v največ 72-ih urah
ALI OSEBNO v ordinacijskem času ambulante

Zadnja ura ordinacijskega časa je namenjena administrativnemu delu.


ČAKALNA DOBA 
od enega do treh dni; NUJNI TAKOJ!
NUJNI PRIMERI: motnje zavesti, težko dihanje, hude poškodbe, vročinski krči, hude bolečine, huda alergijska reakcija

ODMOR ZA MALICO
dopoldne od 10:30 do 11:00, popoldne od 16:00 do 16:30

OBVESTILO - 17.1.2024
Spoštovani starši in pacienti,                                                                                                
obveščamo vas, da bo pediater dr. Krajnik Franci septembra 2024 zaradi upokojitve prenehal z delom. Ambulanto bo prevzela pediatrinja dr. Bešić Maksim. O preregistraciji k novemu osebnemu zdravniku boste obveščeni naknadno.
Ambulanti dr. Ledina in dr. Korošec Noč sta polno zasedeni in na novo pacientov več ne registrirata.
Prosimo za razumevanje.
Kolektiv otroškega in šolskega dispanzerja ZDJ


PRIPOROČAMO
da si ogledate Strokovne smernice za vključenost otrok v vrtec/šolo glede na zdravstveno stanje otroka.

PROŠNJA STARŠEM ZA SODELOVANJE - PRIPOROČILA IN NAVODILA
Da bodo vsi otroci, ki zdravstveno oskrbo potrebujejo, to tudi dobili, prosimo za razumevanje in sodelovanje. Na ambulanto se obrnite takrat, ko otrok potrebuje obravnavo. Marsikatero stanje lahko poskusite rešiti sami. 

o komarjevi piki (hlajenje, Fenistil gel), odstranjevanje klopov (posebna pinceta v lekarni, več na nijz/pravocasno-se-zascitimo-pred-klopi-saj-lahko-prenasajo-bolezni)
o nekajdnevni prehlad brez vročine ali brez težkega dihanja (toaleta nosu, kapljice za nos do 5 dni, ustrezna hidracija, zadosti tekočine)
o rahlo povišana temperatura, ki traja manj kot 3 dni (zdravila za zniževanje temperature, na voljo v lekarni brez recepta, Paracetamol svečke, Calpol, Lekadol, Ibubrufen svečke ali sirup, preberite Vrocina-pri-otroku)
o razni izpuščaji, zaradi katerih otrok nima težav, se ne slabšajo in ob intenzivni negi z negovalnimi mazili izginejo v roku enega tedna
o manjše odrgnine in praske (izpiranje rane, sterilni obliž)
o bradavice (številni preparati so dostopni v lekarnah)

ZDRAVILA IN MEDICINSKI PRIPOMOČKI
V primeru, ko otrok redno prejema več zdravil in uporablja tudi medicinske pripomočke, le-te naročajte naenkrat in ne vsako stvar posebej.
ELEKTRONSKA POŠTA
Ob kontaktiranju po elektronski pošti navedite otrokove podatke (ime, priimek, datum rojstva) in kratek opis otrokovih težav. Odgovorili bomo v 72 urah. Na sporočila brez podatkov ne bomo odgovarjali.
BOLNIŠKI STALEŽ
Za urejanje bolniškega staleža navedite točne otrokove podatke, podatke starša, ki bo v staležu in točen datum odsotnosti z dela (od-do).
RECEPTI
Po naročilu pišemo recepte le za tista zdravila, ki jih otrok redno prejema zaradi svoje kronične bolezni.
Zdravil za zniževanje temperature (Paracetamol svečke, Calpol, Brufen, Daleron, Lekadol, Ibuprofen,…) na željo staršev ne pišemo, ker so na voljo v lekarni brez recepta.

ZA VSE ZDRAVSTVENE STORITVE, TUDI ZA NAROČANJE RECEPTOV IN NAPOTNIC, MORATE IMETI S SEBOJ KARTICO ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA!
Recepte in nenujne napotnice piše samo izbrani pediater. Dobite jih en dan po naročilu.
Naročeni otroci imajo prednost pred nenaročenimi! Izjema so samo nujni primeri.
Le v nujnih primerih (hude poškodbe, vročinski krči, hude bolečine, težko dihanje ) je otroka dolžan pregledati neizbrani pediater.
V času odsotnosti otrokovega pediatra je zagotovljeno nadomeščanje v njegovem delovnem času.
V času velikega števila obolelih otrok se lahko zgodi, da otrok ne bo pregledan točno ob naročeni uri. Prosimo za potrpežljivost in razumevanje.
Nenujne storitve pri neizbranem zdravniku so samoplačniške.

ZDRAVNIŠKA OPRAVIČILA IN POTRDILA
Za opravičevanje odsotnosti pri pouku ne pišemo zdravniških opravičil. 
Zdravniška opravičila za športno vzgojo lahko dobijo samo dijaki, ki so zaradi zdravstvenih težav vodeni pri specialistu, ki jim zaradi bolezni ali poškodbe odsvetujejo določene fizične aktivnosti. Zdravniška potrdila za opravljanje počitniškega dela za dijake in študente izdaja izključno dispanzer za medicino dela, prometa in športa.

IZBIRA OSEBNEGA ZDRAVNIKA OB POLNOLETNOSTI

Po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju imajo mladostniki do 19. leta starosti pravico do izbire osebnega otroškega zdravnika oziroma zdravnika šolske medicine. Po dopolnjenem 19. letu starosti je potrebno poiskati osebnega zdravnika v splošni ambulanti pri zdravniku splošne medicine. Prosimo, da se najkasneje ob dopolnjenem 19. letu oglasite v otroškem dispanzerju ali pošljete e-pošto vašemu pediatru zaradi prenosa zdravstvene dokumentacije.
VLOGA ZA POSREDOVANJE ZDRAVSTVENEGA KARTONA OB MENJAVI OSEBNEGA ZDRAVNIKA
Ko se dogovorite za registracijo pri novem osebnem zdravniku, izpolnite obrazec in ga pošljete po e-pošti, po klasični pošti ali osebno oddate na sprejemu otroškega dispanzerja.