NAŠE DEJAVNOSTI

Zdravstveno varstvo otrok in mladine


URNIK MAREC 2023URNIK APRIL 2023OBVESTILO

Vse informacije glede urnika bodo dnevno ažurirane na tel. tajnici 04 5868 123 in na spletni strani ZD Jesenice. Morebitna vprašanja lahko naslovite tudi elektronsko na otroski@zd-jesenice.si.

URNIK in KONTAKT ZDRAVNIKOV
KRAJNIK Franci, dr.med. specialist pediater
KOROŠEC NOČ Zala, dr.med. speialist pediater
LEDINA Teodora, dr.med. specialist pediater

NAROČANJE
naročite se pri medicinski sestri otrokovega izbranega zdravnika.
TELEFONSKO dopoldan 7.30 - 12.00 in popoldan 13.00 - 17.00
ELEKTRONSKO e-pošta medicinske sestre izbranega pediatra, odgovor v največ 72-ih urah.
OSEBNO v ordinacijskem času ambulante
Zadnja ura ordinacijskega časa je namenjena administrativnemu delu.


OPOZORILO
Zdravil za zniževanje telesne temperature, ki so v lekarni na voljo brez recepta (Brufen, Calpol, Lekadol itd.), po telefonskem naročilu ne predpisujemo. 

ČAKALNA DOBA 
od enega do treh dni - NUJNI TAKOJ!
NUJNI PRIMERI
motnje zavesti, težko dihanje, hude poškodbe, vročinski krči, hude bolečine, huda alergijska reakcija
ODMOR ZA MALICO
dopoldne od 10:30 do 11:00, popoldne od 16:00 do 16:30


PROŠNJA STARŠEM ZA SODELOVANJE - PRIPOROČILA IN NAVODILA
Da bodo vsi otroci, ki zdravstveno oskrbo potrebujejo, to tudi dobili, prosimo za razumevanje in sodelovanje. Na ambulanto se obrnite takrat, ko otrok potrebuje obravnavo. Marsikatero stanje lahko poskusite rešiti sami. 

o komarjevi piki (hlajenje, Fenistil gel), odstranjevanje klopov (posebna pinceta v lekarni, več na nijz/pravocasno-se-zascitimo-pred-klopi-saj-lahko-prenasajo-bolezni)
o nekajdnevni prehlad brez vročine ali brez težkega dihanja (toaleta nosu, kapljice za nos do 5 dni, ustrezna hidracija, zadosti tekočine)
o rahlo povišana temperatura, ki traja manj kot 3 dni (zdravila za zniževanje temperature, na voljo v lekarni brez recepta, Paracetamol svečke, Calpol, Lekadol, Ibubrufen svečke ali sirup, preberite Vrocina-pri-otroku)
o razni izpuščaji, zaradi katerih otrok nima težav, se ne slabšajo in ob intenzivni negi z negovalnimi mazili izginejo v roku enega tedna
o manjše odrgnine in praske (izpiranje rane, sterilni obliž)
o bradavice (številni preparati so dostopni v lekarnah)

COVID-19
Pri sumu na okužbo s koronavirusom doma opravite hitri test, v primeru pozitivnega rezultata opravite testiranje še na vstopni točki. Večina otrok ob okužbi s koronavirusom ne potrebuje zdravniškega pregleda.
ZDRAVILA IN MEDICINSKI PRIPOMOČKI
V primeru, ko otrok redno prejema več zdravil in uporablja tudi medicinske pripomočke, le-te naročajte naenkrat in ne vsako stvar posebej.
ELEKTRONSKA POŠTA
Ob kontaktiranju po elektronski pošti navedite otrokove podatke (ime, priimek, datum rojstva) in kratek opis otrokovih težav. Odgovorili bomo v 72 urah. Na sporočila brez podatkov ne bomo odgovarjali.
BOLNIŠI STALEŽ
Za urejanje bolniškega staleža navedite točne otrokove podatke, podatke starša, ki bo v staležu in točen datum odsotnosti z dela (od-do).
RECEPTI
Po naročilu pišemo recepte le za tista zdravila, ki jih otrok redno prejema zaradi svoje kronične bolezni. Zdravil za zniževanje temperature (Paracetamol svečke, Calpol, Brufen, Daleron, Lekadol, Ibuprofen,….) na željo staršev ne pišemo, ker so na voljo v lekarni brez recepta.

V jesenskem in zimskem času se število bolnih otrok sezonsko poveča. Otroci večinoma prebolevajo virusne okužbe, ki ne potrebuje zdravljenja.  Sicer pa tudi v tem prehodnem obdobju velja običajno splošno pravilo – v nujnih primeru, ko ambulanta ni dostopna, se obrnite na Urgentni center Jesenice. V pričakovanju, da bo delo potekalo čimbolj nemoteno, se vam iskreno zahvaljujemo za razumevanje in sodelovanje.

NAVODILA IN OBVESTILA
ZA VSE ZDRAVSTVENE STORITVE, TUDI ZA NAROČANJE RECEPTOV IN NAPOTNIC, MORATE IMETI S SEBOJ KARTICO ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA!

Recepte in nenujne napotnice piše samo izbrani pediater. Dobite jih en dan po naročilu.
Naročeni otroci  imajo prednost pred nenaročenimi!  Izjema so samo nujni primeri.
Le v nujnih primerih (hude poškodbe, vročinski krči, hude bolečine, težko dihanje ) je otroka dolžan pregledati neizbrani pediater.
V času odsotnosti otrokovega pediatra je zagotovljeno nadomeščanje v njegovem delovnem času.
V času velikega števila obolelih otrok se lahko zgodi, da otrok ne bo pregledan točno ob naročeni uri. Prosimo za potrpežljivost in razumevanje.
Nenujne storitve pri neizbranem zdravniku so samoplačniške.

ZDRAVNIŠKA OPRAVIČILA IN POTRDILA
Za opravičevanje odsotnosti pri pouku ne pišemo zdravniških opravičil. 
Zdravniška opravičila za športno vzgojo lahko dobijo samo dijaki, ki so zaradi zdravstvenih težav vodeni pri specialistu, ki jim zaradi bolezni ali poškodbe odsvetujejo določene fizične aktivnosti. Zdravniška potrdila za opravljanje počitniškega dela za dijake in študente izdaja izključno dispanzer za medicino dela, prometa in športa.

IZBIRA OSEBNEGA ZDRAVNIKA OB POLNOLETNOSTI

Po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju imajo mladostniki do 19-ega leta starosti pravico do izbire osebnega otroškega zdravnika oziroma zdravnika šolske medicine. Po dopolnjenem 19. letu starosti je potrebno poiskati osebnega zdravnika v splošni ambulanti pri zdravniku splošne medicine. Prosimo, da se najkasneje ob dopolnjenem 19. letu oglasite v otroškem dispanzerju ali pošljete e-mail vašemu pediatru zaradi prenosa zdravstvene dokumentacije.
VLOGA ZA POSREDOVANJE ZDRAVSTVENEGA KARTONA OB MENJAVI OSEBNEGA ZDRAVNIKA
Ko se dogovorite za registracijo pri novem osebnem zdravniku, izpolnite obrazec in ga pošljete po mailu, po pošti ali osebno oddate na sprejemu otroškega dispanzerja.