ZD Jesenice

Odvzem krvi

Odvzem venske in kapilarne krvi izvajajo laboratorijski tehniki z opravljenim dodatnim usposabljanjem. Odvzem opravijo po priporočenih standardnih postopkih z uporabo zaprtega sistema za odvzem krvi in z materialom za enkratno uporabo, kar osebju in preiskovancem zagotavlja zaščito pred okužbo

PRIPRAVA NA ODVZEM KRVI

Za odvzem krvi priporočamo čas med 7. in 10. uro (izjema so: nujni primeri in odvzem krvi za določanje koncentracije zdravil)

Tekom dneva se koncentracije številnih sestavin v krvi spreminjajo: orientacijske referentne vrednosti se nanašajo na rezultate, dobljene med priporočenim časom odvzema.

Na odvzem krvi pridite TEŠČ, po 8 – 12 urah posta (v tem času lahko pijete zmerno količino vode in jemljete predpisana zdravila):

Po zaužitju hrane se v krvi pojavijo presnovni produkti ali spremenijo njihove koncentracije. Maščobe, ki iz črevesa prehajajo v kri, povzročajo motnost, ki vpliva na meritve, zaradi učinka izpodrivanja vode pa koncentracije analitov niso točne. Lipoproteini lahko vežejo lipofilne sestavine krvi in tako onemogočijo, da bi reagirale v testnih postopkih.

Izračunan rezultat za LDL holesterol je nepravilen, če preiskovanec ni tešč.

Dan pred preiskavami odsvetujemo večjo fizično aktivnost

Posledica fizične aktivnosti je prehodna sprememba koncentracije nekaterih analitov v krvi in urinu (levkociti, glukoza, holesterol, albumini, fibrinogen), zaradi spremembe volumna, razporeditve tekočine in povečanega izločanja nekaterih hormonov, ki vplivajo na presnovo.

Pred odvzemom krvi priporočamo 15 – 20 minut POČITKA v čakalnici laboratorija:

Psihični stres in fizična aktivnost vplivata na povečano izločanje nekaterih hormonov, ti pa na spremembo koncentracije nekaterih analitov. Vznemirjenost in strah povzročata zožitev žil in vplivata na težavnost odvzema.

POSTOPEK

Poleg vaše priprave na odvzem bioloških vzorcev, je za zagotavljanje zanesljivosti izvidov odločilna pravilna oznaka vzorca, zato osebi, ki opravlja odvzem krvi, povejte svoje ime, priimek in datum rojstva. Za pravilno razlago rezultatov analiz preverimo vaše upoštevanje navodil za pripravo pred odvzemom, zato vas prosimo,da odgovorite na vprašanje: ali ste tešč in ali ste upoštevali tudi druga navodila, ki se nanašajo na naročene preiskave.

Za pravilno presojo rezultatov laboratorijskih analiz je pomembno, da vašemu zdravniku poročate o vsakem odstopanju od priporočenih postopkov priprave, o uživanju alkohola pred testiranjem, o uživanju vitaminov, raznih dodatkov k prehrani in zdravil, ki vam jih zdravnik ni predpisal in se tako izognete nepotrebnemu ponovnemu testiranju.

Med odvzem krvi v ustih ne smete imeti hrane (zvečilni gumi)

Tehnik bo pripravil razkužilo, iglo, epruvete in prevezo. Nato bo izbral primerno mesto za odvzem krvi (najpogosteje velika podlaktna vena) in namestil žilno prevezo. Zažetje žile prepreči vračanje krvi v srce in razširi žile. Razkužil bo mesto vboda. Po 15-30 sekundah, ko se razkužilo posuši, bo sledil vbod v veno in odvzem krvi. Med postopkom ne smete stiskati in popuščati pesti, ker to vpliva na spremembo koncentracije nekaterih analitov v krvi.

Veliko neugodnih dejavnikov lahko vpliva na težavnost odvzema krvi: strah, tanke, občutljive in otrdele vene, oslabelost, dehidriranost. Pomembno je, da se pred posegom umirite. Lahko sami predlagate mesto odvzema in prosite, da vam tehnik spusti naslonjalo stola in vam odvzame kri v ležečem položaju.

Kljub pravilno izpeljanemu postopku, se lahko zgodi, da kri ne priteče v epruvete: najpgostejši vzrok temu je, da vakuum, ki je v epruvetah povzroči da se žila sesede (kolabira) ali pa se stena žile prilepi na konico igle. V tem primeru bo tehnik rešil zaplet z zasukom igle ali odmikom epruvete iz držala. V redkih primerih bo moral odvzem ponoviti.

Po odvzemu krvi pritisnite tampon na mesto vboda in ga držite toliko časa, da se krvavitev popolnoma ustavi.