naroči si RSS novice RSS Novice Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj

2010
6
APR
Informacija o meningokoku


Datum: 23.januar 2009

Epidemiološka služba Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj je s pomočjo zdravstvene službe obravnavala primer laboratorijsko potrjenega meningokoknega meningitisa pri učencu ene izmed osnovnih šol na Gorenjskem. V skladu z veljavno medicinsko doktrino, Zakonom o nalezljivih boleznih in v skladu s Programom imunoprofilakse in kemoprofilakse Republike Slovenije, smo v okviru epidemiološkega poizvedovanja identificirali tesne kontakte, ki so že prejeli antibiotično zaščito in jim bo glede na to, da je bil izoliran menigokok skupine C, proti katerem obstaja cepivo, predlagamo tudi cepljenje.

Okužbe z bakterijo Neiserria meningitidis (meningokok) povzročajo vnetje očesnih veznic, spolovil, okužbe dihal, lahko pa tudi vnetje možganskih ovojnic in sepso. Meningokoki se nahajajo v sluznici nosno-žrelnega predela tudi pri zdravih ljudeh ( v 2% jih najdemo pri otrocih mlajših od 5 let, v 25% pri mladostnikih med 15 in 19 let), sami nimajo nobenih težav, kljub temu pa lahko bakterije prenesejo na sprejemljive osebe. V primeru določenih sprožilnih dejavnikov, ki so večinoma neznani, vsekakor pa povezani s padcem imunske odpornosti, pride do prehoda meningokoka v krvni obtok in do nastanka obolenja. Med rizične sprožilne dejavnike uvrščajo starost, pasivno kajenje, okužbe zgornjega dihalnega trakta (gripa, prehladi), ter bivanje v prenatrpanih prostorih. Najpogosteje obolevajo majhni otroci in mladostniki.

Meningokokni meningitis se prenaša kapljično, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju in kašljanju. Kapljice prepotujejo razdaljo, dolgo največ 1 meter. Zato so ogroženi zelo tesni stiki bolnika, ki so bili z njim v dalj časa trajajočem stiku. Večje tveganje imajo tudi osebe, ki so bile v stiku z izločki bolnikovih ust ali nosu ( npr. uporaba istega jedilnega pribora, pitje iz iste steklenice..), osebe, ki so se z njim poljubljale ali zdravstvene osebe, ki bi bolnika oživljale brez ustrezne varovalne opreme.

Inkubacijska doba - to je čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov, je 2 – 10 dni , običajno 3 - 4 dni.

Meningokokni meningitis se začne z vročino, mrzlico, glavobolom, ki je vse hujši, slabostjo in bruhanjem. Bolniki postanejo nemirni, razdražljivi, zmedeni in zaspani. Pri nekaterih se pojavi tudi izpuščaj po koži in sluznicah. Potek bolezni je izredno hiter. Bolniki so hudo prizadeti.

V primeru pojava bolezenskih znakov, je potrebno čimprejšnje zdravljenje z ustreznimi dozami antibiotikov.

Meningokokni meninigitis se redno pojavlja tudi v Sloveniji ( povprečno 14 primerov na leto), predvsem v zimskih in spomladanskih mesecih. V primeru pojavljanja posameznega primera te nalezljive bolezni, širše obveščanje javnosti ni predvideno, ker je ogroženost tesnih stikov bolnika izven družinskega okolja majhna. Izvede pa se epidemiološko poizvedovanje in potrebni ukrepi za preprečevanje nadaljnjega širjenja bolezni, vključno z iskanjem vseh možnih oseb, ki so bile v tesnem kontaktu z obolelim. Z antibiotično zaščito je potrebno zaščititi vse osebe, ki so bile zadnjih 7-10 dni v tesnem kontaktu z obolelim.

Zaenkrat ni nobenega razloga za preplah, potrebna pa je pozornost zaradi morebitnih pojavov novih primerov.
Dodatne informacije lahko dobite na številki 04 2017 160 ali 041 546 592.


Andreja Krt Lah, dr. med., spec. javnega zdravja,
Enota za epidemiologijo nalezljivih bolezni
Zavod za zdravstveno varstvo Kranj


Dr. Irena Grmek Košnik, dr. med., spec. klin.mikrobiol., spec. javnega zdravja,
Direktorica
Zavod za zdravstveno varstvo Kranj

uredil : Milena Medja
Datum objave : Torek, 6 April 2010 10:27

Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku Informacija o meningokoku

 

◄ nazaj Celoten arhiv ►

 

Skupine novic

Splošno (156)

RSS Osnovno zdravstvo Gorenjske OZG Kranj


ordinacijski časi zdravnikov
Ordinacijski časi
zdravnikov

uporabniško ime :

geslo :

 

poganja : gCMS v.2.91, izvedba G-Server d.o.o. ©2006-2017, Vse pravice pridržane

Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporarabo piškotkov na naših straneh?

  Podrobne informacije